7 Februari 2017

Olifantenverblijf Artis

De olifanten in Artis krijgen een nieuw onderkomen. Het nieuwe dierenverblijf moet op termijn ruimte bieden aan een kudde van negen olifanten. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw kreeg van Artis de opdracht om het nieuwe olifantenverblijf op een deel van de huidige parkeerplaats te ontwerpen. Zijn missie was om een optimale wereld te creëren voor de olifanten, waarbij aan alles is gedacht.

De Zeeuw moest als het ware in de huid van de olifanten kruipen om tot een perfect ontwerp te komen. Het uiteindelijke ontwerp omvat een verblijf met een grote waterpoel en rotsformaties, waarachter de dikhuiden kunnen schuilen voor zon en regen. De rotspartijen zorgen er ook voor dat de dieren zich kunnen terugtrekken van elkaar. Vanaf een loopbrug zal het publiek de olifanten van dichtbij kunnen zien zwemmen.

Betonblokken

Op het buitenterrein van het nieuwe verblijf zijn 35 massieve betonblokken geplaatst met verschillende afmetingen. Het zwaarste betonblok heeft een gewicht van 22 ton. De betonblokken zijn in een loods in Amsterdam door Betonatelier Ilja Ink gefabriceerd. Voor elk betonblok is door de kunstenaar een aparte mal gemaakt. Voordat de kunstenaar aan de klus begon, heeft hij met Cementbouw Bindmiddelen en Cementbouw Zand & Grind gesproken over welke toeslagmaterialen en welk cement hiervoor het beste geschikt zouden zijn.

Verschillende kleuren

De betonblokken zijn in verschillende kleuren uitgevoerd met een toevoeging van 5% kleurstof. Om een intensieve kleur te krijgen is voor een hoogovencement met een lichte kleur gekozen. Als toeslagmateriaal is zand 0-4 mm, grind 2-8mm en 4-32 mm in het beton verwerkt. Vervolgens is het beton in mallen gestort waarin eerst Maaskeien met verschillende afmetingen gelegd zijn. De zijkanten zijn met een beitel bewerkt (bouchaderen) om een ruw oppervlak te krijgen. Door het  gebouchaderde oppervlak en de Maaskeien krijgen de betonblokken een natuurlijk uiterlijk.

Het nieuwe olifantenverblijf, dat mede mogelijk is gemaakt door vele giften van donateurs, moet in het voorjaar van 2017 klaar zijn.