24 April 2017

Hart van Zuid Rotterdam

Aan het begin van de zomervakantie van 2016 verkreeg Cementbouw op de valreep opdracht voor alle leveringen van betonmortel voor project Hart van Zuid in Rotterdam. De komende jaren wordt, door een bouwcombinatie van Heijmans en Ballast Nedam, het hele gebied rondom winkelcentrum Zuidplein, Theater Zuidplein en Rotterdam Ahoy opnieuw ontwikkeld voor een duurzame, vruchtbare toekomst.

Het gehele bouwproject, dat ongeveer 4 jaar in beslag neemt, bestaat uit meerdere deelprojecten waaronder:

  • AHOY
    De huidige beurs- en evenementenhallen van Rotterdam Ahoy worden ingrijpend gemoderniseerd, uitgebreid en aangepast, zowel van binnen als buiten. Een duidelijke eis van opdrachtgever, gemeente Rotterdam, daarbij is dat evenementen altijd doorgang moeten vinden.
  • Zwembad
    Het verouderde zwembad Charlois maakt plaats voor een nieuw 50-meter wedstrijdbad in het huidige deelgemeente kantoor, pal naast de nieuwe entree van Winkelcentrum Zuidplein.  Het nieuwe wedstrijdbad moet voldoen aan alle richtlijnen die gesteld zijn aan een Olympisch zwembad. Naast het 50-meterbad komt er ook nog een 25-meterbad.
  • Kunstenpand 
    Het nieuwe Kunstenpand wordt het culturele ‘hart’ van Rotterdam Zuid. Het culturele leven in de omgeving krijgt daarmee een forse impuls. Het pand, pal naast bus- en metrostation, huisvest straks o.a.: Theater Zuidplein, een bibliotheek, diverse expositieruimten en podia en een café-restaurant.

Betonleveringen
Cementbouw Betonmortel levert de komende jaren ca. 20.000 m3 betonmortel voor dit omvangrijke project. Kort na de bouwvakvakantie van 2016 is gestart met de eerste betonleveringen voor het zwembad. Tot dusver verloopt alles goed volgens planning.

Goede voorbereiding
Ook hier is Cementbouw natuurlijk goed voorbereid in gesprek gegaan over hoe dit project goed aan te pakken. Ieder deelproject staat op zich, heeft zijn eigen team en heeft zijn eigen projectspecifieke eisen.

De kwaliteitsdienst van Cementbouw bereidt zich goed voor en bepaalt per deelproject na goed overleg de specifieke mengselcodelijsten waardoor bestellingen en leveringen vlekkeloos kunnen verlopen. Toch merken we ook hier dat ondanks een goede uitleg en voorbereiding het toch niet altijd foutloos gaat. Een project blijft altijd de nodige aandacht vragen en begeleiding.

Social Return
Een extra bijzonderheid aan project Hart van Zuid is de verplichting van opdrachtgever Gemeente Rotterdam tot het toepassen ‘Social Return’, waarbij werkgelegenheid wordt gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De opdrachtgever spreekt met de (onder)aannemers af om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan werkervaring te helpen. Cementbouw vult deze verplichting in door een percentage van de omzet te reserveren voor ‘Social Return’ en zoekt met behulp van bureau GEJA Werkprojecten naar een geschikte persoon (met een afstand tot de arbeidsmarkt) die voor een aantal uren per week/maand aan het werk zou kunnen bij betoncentrale Rotterdam. GEJA neemt hierbij alle verantwoording en de begeleiding op zich.