10 Juli 2018

Depot Museum Boijmans van Beuningen

In Rotterdam wordt gebouwd aan: het ‘Depot Boijmans Van Beuningen’, de uitbreiding met 15.541 vierkante meter van het gelijknamige museum. Het bijzondere komvormige gebouw van zes verdiepingen wordt met spiegelend materiaal bekleed en moet in 2019/2020 de deuren openen. Boijmans kan maar 8 procent van zijn kunstcollectie tegelijk tonen en heeft behoefte aan een nieuw depot.

Voor Cementbouw is dit een uitdagend project. Er is sprake van speciale mengsels, zoals zelfverdichtende hogesterktebeton (C80/95) voor de kolommen – geleverd op certificaat vanuit de betoncentrale in Zoeterwoude - en zelfverdichtende mortels (C55/67) voor de schaaldelen, geleverd vanuit de betoncentrale in Rotterdam. Het project is qua volume niet uitzonderlijk groot, maar is uniek om zijn vorm en de uitdagingen. 

Na de stort van de funderingsbalken en poeren werd gestart met de kolommen, die zowel rond als vierkant uitgevoerd worden met een stalen kruis als kern. Het mengsel met zelfverdichtende hogesterktebeton moest via een pomp voorzichtig en langzaam worden gelost en de mortel moest zijn weg vinden door de gaten die in de stalen flenzen waren geboord. Er was bovendien een lange transportafstand waarmee rekening moest worden gehouden. Vooraf werd dit proces in ons laboratorium in Zoeterwoude meerdere malen uitvoerig getest en het was belangrijk om het proces op de bouwplaats goed te begeleiden.

De architect vond de kleur van het eindproduct erg belangrijk en daarom werd daar uitgebreid over gesproken. Vele kleurmonsters zijn gemaakt en beoordeeld.

Nog spannender was het realiseren van de schaaldelen in zelfverdichtende beton in een zeer grote gesloten kist in ronde vorm, vergelijkbaar met een ei (vandaar de naam ‘schaaldeel’). Deze schaaldelen vormen de ronde wanden van het toekomstig depot. Er was sprake van kistdiktes van 400 tot 550 cm, met een dusdanige hoeveelheid wapening dat je zou zeggen “En moet daar ook nog beton tussen?”. 

Het kwaliteitsteam van Cementbouw werd uitgedaagd hier een passend mengsel voor te ontwerpen. Alle aspecten werden tegen het licht gehouden en alle scenario’s bekeken. Alternatief op alternatief werd bedacht om maar te zorgen dat er niets mis kon gaan. Ook het pompbedrijf deed een duit in het zakje. Eenmaal gestart met lossen, iser geen weg meer terug.

Het mag duidelijk zijn: dit project is bijzonder te noemen en kost veel energie van alle betrokken collega’s. Alle neuzen dezelfde kant op, goed communiceren, noodzaak van succes willen inzien en er veel van leren zijn de ingrediënten voor het slagen van dit project.